Vysávač na popol alebo klasický vysávač na vysávanie? Všetky rozdiely nájdete v našom článku

1

Keď hovoríme o upratovaní domácnosti, je celkom bežné zamieňať si vysávače popola a vysávače na suché vysávanie. Tieto dve zariadenia však majú veľa rozdielov, čo z nich robí ideálne riešenie na čistenie rôznych typov miestností a povrchov. S vysávačom popola je odstraňovanie popola veľmi jednoduché a bezpečné vďaka špeciálnemu filtračnému systému vyrobenému na mieru. Naopak, používanie klasického vysávača na čistenie kachlí a krbov môže prístroj vážne a nenapraviteľne poškodiť.

Vysávač na suché vysávanie alebo vysávač popola? V tomto článku sa dozviete, ako tieto výrobky čo najlepšie využiť pri upratovaní domácnosti, aby ste vždy dosiahli vynikajúce výsledky v krátkom čase a bez námahy.

Čo je vysávač a ako ho používať

Na rýchle a hĺbkové čistenie domácností, pracovných priestorov, dielní a garáží, podláh a nábytku od prachu a nečistôt je vysávač výborným spojencom. Tento prístroj nielenže odstraňuje prach a omrvinky z akéhokoľvek povrchu, ale vďaka niekoľkým unikátnym funkciám dokáže rýchlo povysávať aj tekutiny alebo dôkladne vyčistiť povrchy rôznych materiálov, ako sú napríklad koberce.

2

Aby ste plne pochopili, ako vysávač funguje, je nevyhnutné začať s jeho štruktúrou, ktorá je vo všeobecnosti rozdelená do nasledujúcich štyroch častí:

  • Hlava pozostávajúca z jedného alebo viacerých elektromotorov, ktoré vytvárajú podtlakový efekt potrebný na vysávanie prachu;
  • Filtračný systém, ktorým môže byť vrecko, tkanina, kazeta alebo HEPA filter, sa používa na oddelenie prachu od vzduchu;
  • Zberná nádoba, zvyčajne vyrobená z plastu alebo ocele, kde sa, ako už názov napovedá, zhromažďuje vysatý materiál;
  • Sacia hadica, ktorá môže byť vybavená viacerým príslušenstvom, je ideálna na dosiahnutie ešte hlbšieho, efektívnejšieho a cielenejšieho čistenia. Hadica môže mať rôzne dĺžky a priemery a na jednej strane je pripojená k zbernej nádobe a na druhej strane k použitému príslušenstvu, ako napr. podlahové hubice, ploché štrbinové nadstavce a štetinové kefy na čalúnený nábytok alebo rovné povrchy.

3

Rôzne typy vysávačov

Vďaka saciemu efektu generovanému motorom vysávače odstraňujú všetky druhy prachu a drobné nečistoty.

Vysávače sú rozdelené do niekoľkých podkategórií, ktoré sa vyznačujú špecifickými funkciami, vďaka ktorým sú špičkovými produktmi nielen na upratovanie v domácnosti.

4

Medzi hlavné typy vysávačov patria:

  • Vysávač na mokré a suché vysávanie vysáva okrem pevných materiálov aj mokré zvyšky alebo tekutiny všeobecne. Vysávané množstvo sa líši v závislosti od modelu a kapacity zbernej nádoby. Okrem hlavice je vybavený vnútorným systémom pozostávajúcim z plaváka, ktorý v prípade "pretečenia" zablokuje sanie, čím sa chráni motor vysávača;
  • Čistič kobercov je multifunkčný nástroj, ktorý umýva vstrekovaním a odsávaním vody zmiešanej s čistiacim prostriedkom a vďaka vysokému saciemu výkonu zanecháva po čistení všetky druhy tkanín dokonale suché, pričom výborne vysáva prach a tekutiny;
  • Vysávač popola je vybavený kovovou nádobou, ohybnou hadicou z ocele s povrchovou úpravou a špeciálnym filtračným systémom, vďaka ktorým zachytáva popol a zabraňuje tak nenávratnému vnútornému poškodeniu sacieho motora. Vysávač popola je zvyčajne malý, ľahký a ľahko prenosný, ale môže byť vybavený aj kolieskami, ktoré umožňujú ešte rýchlejšiu prepravu. Vysávač popola vysáva len prach a suché zvyšky;
  • Multifunkčný vysávač je vhodný na vysávanie prachu, kvapalín a popola, vďaka jeho doplnkovému vybaveniu, ktoré tvoria hadice, hubice a filtre, ktoré sú vhodné na vykonávanie všetkých týchto činností úplne bezpečne a zaručujú efektívne výsledky.

5

Na druhej strane v priemyselnom prostredí je možné použiť vysávače schopné vysať hrubé nečistoty, prach, toxické materiály a škodlivé látky z podláh a povrchov. Tieto vysávače nazývame priemyselné“, sú zvyčajne veľké, vybavené indukčnými motormi nazývanými turbíny, ktoré dokážu pracovať nepretržite až 24 hodín. Balíky príslušenstva sú ponúkané ako voliteľné a sú ideálne aj pre nezvyčajné alebo obzvlášť náročné aplikácie s primeraným výkonom podľa typu intenzity používania. Pracovný priestor tak bude pre zamestnancov bezpečnejší a príjemnejší.

Existujú aj mimoriadne kompaktné a tiché profesionálne vysávače, ktoré sa práve pre tieto vlastnosti dajú použiť aj v prostrediach prístupných verejnosti, ako sú školy, supermarkety, hotely, telocvične, nemocnice a kancelárie.

Výhody vysávača na popol

Vysávač popola je typ vysávača určený na čistenie krbov a kachlí. Jeho zvláštnosťou je vnútorný systém a rad príslušenstva určený práve na popol, ktorý je navrhnutý tak, aby zabránil nebezpečnému upchatiu vnútorných častí výrobku.

Vysávač na popol sa skladá zo špeciálnych filtrov, ktoré sú ideálne na vysávanie popola, ktorý je oveľa jemnejší ako bežný prach. Okrem toho ho tvorí ohybná oceľová hadica, potiahnutá plastom, oceľová nádoba, teda v súlade s usmerneniami a predpismi o zhode a v neposlednom rade filtračný systém, ktorý môže obsahovať jednoduchý látkový filter alebo umývateľný patrónový filter, ktorému môže pomôcť predfilter na zvýšenie stupňa filtrácie a tým aj ochranu motora, až po kovový separátor, ktorý umožňuje zhromažďovanie popola v časti bubna oddelenej od sacieho motora.

Pomocou vysávača popola možno krby na drevo a kachle čistiť často, bez rizika a poškodenia zariadenia, a tým sa vyhnúť veľkým stratám sacieho výkonu. Vďaka svojej vnútornej štruktúre určenej na čistenie popola umožňuje tento prístroj mimoriadnu a rutinnú prevádzku, pričom každý povrch kachlí alebo krbu zanecháva čistý, dokonca aj vertikálne povrchy.

6

Použitím vysávača popola je teda možné pracovať v každej časti krbu alebo kachlí, dôkladne vyčistiť aj tie najmenšie časti a vykonať dokonalý a vynikajúci úkon ako pri každodennom upratovaní, tak aj pri mimoriadnej údržbe.

Čistota a pohodlie s vysávačom popola Ashley 1000 Premium Evo

Výber dokonalého vysávača popola na čistenie krbu alebo kachlí umožňuje prácu bez námahy, dokonca aj pri bežnom upratovaní. Navyše, ak sa rozhodnete pre kvalitný produkt, rovnomerná údržba vysávania popola môže byť vykonaná v priebehu niekoľkých minút, čím sa dosiahnu vynikajúce výsledky a zabráni sa poškodeniu produktu.

Taký je aj vysávač Ashley 1000 Premium Evo, výkonný a kompaktný vysávač popola, ktorý dôkladne vyčistí každú miestnosť a je navrhnutý na jednoduché a intuitívne ovládanie. Päťmetrový elektrický kábel, tlmený motor a robustný vozík so 4 kolieskami uľahčujú jeho prepravu a zjednodušujú jeho používanie aj vo väčších miestnostiach. 

Najdôležitejšie benefity tohto vysávača na popol:

  • Umývateľný filter je navrhnutý tak, aby ľahko zachytával prach a popol bez straty účinnosti v priebehu času. Ľahko sa čistí, pri umývaní sa nepoškodí a vždy zaistí maximálne výsledky aj po intenzívnom používaní.
  • Predfilter jemného prachu zvyšuje účinnosť filtra tým, že dokáže izolovať aj ten najjemnejší popol, čím zvyšuje účinnosť  vysávača. Automatický filtračný systém podporuje čistenie a údržbu tým, že umožňuje odstránenie prachu pomocou externého tlačidla.
  • Plochý nadstavec odstraňuje popol aj z rohov, odkiaľ účinne vysaje všetky ďalšie nečistoty.

Ashley 1000 Premium Evo je tiež kompatibilný s extra príslušenstvom, ktoré umožňuje prispôsobenie vysávača popola vašim každodenným potrebám, ako je napríklad okrúhla kefa so štetinami z nehrdzavejúcej ocele na odstránenie usadených nečistôt, ktoré sa ukrývajú na stenách kachlí a krbov.

S vysávačom popola sa môžete rozlúčiť so špinou a nepríjemným zápachom, vďaka čomu budú vaše izby vždy čisté a bezpečné, či už doma alebo v kancelárii.